Dinosaur Jr.

Live Review: Dinosaur Jr. @ Paard, Den Haag

Live Review: Dinosaur Jr. @ Paard, Den Haag
29 mei 2024
Tekst: Willem Kamps

Op woensdag 29 mei stond Dinosaur Jr. in het Haagse Paard. Klokslag 21 uur trapten J. Mascis, Lou Barlow en Murph kalmpjes af met What Else Is New. De band begon voor hun doen sowieso een soort van rustig. Zo kun je het derde nummer op de setlist, Garden van hun laatste album Sweep It Into Space, bijna een ballad noemen. Grappig daarbij was dat Barlow hier de leadzang en de gitaarpartij doet en Mascis de bas ter hand neemt.

Daarna blijven de rollen als vanouds verdeeld, was het gedaan met de veronderstelde rust en barste de noise echt los. Toch, hoe rauw, hard en overstuurd Dinosaur Jr. ook klinkt, de band blijft gek genoeg iets kalms houden. Dat is vooral de houding van Mascis. Barlow stuitert lekker rond en Murph beukt alsof ie in de smederij staat. J staat er als de coolness zelf, de onafscheidelijke cap op het hoofd, beweegt een weinig, maar teistert ondertussen zijn snaren zodanig dat er tussen vrijwel elk nummer weer even gestemd moet worden of van gitaar gewisseld.

Alsof het business as usual is gaat J doodleuk wat staan pielen en enkele akkoorden rammen om te kijken of die andere gitaar klinkt zoals ie zou moeten klinken, en dat op een wijze alsof er geen 1100 man in de uitverkochte zaal naar ‘m staan te kijken. Het hoort erbij. Geen haast, waarom zou je ook? Het past helemaal bij Dinosaur Jr., dat een heavy vorm van relaxte alt rock speelt, op een volume en met een intensiteit die je gehoorgangen schoonvegen en je haren flink uit model brengen.

Dat Mascis in de middentonen niet altijd even toonvast is en ook zijn solo’s niet de geijkte paden volgen en daardoor soms wringen, hoort eveneens bij de band. Zo ook dat je soms denkt naar drie muzikanten te kijken die zo opgaan in hun eigen ding, dat ze geen benul lijken te hebben van wat die anderen eigenlijk doen, tot ineens een break komt en ze tot op een duizendste van een seconde gedrieën gelijk afslaan. Tja, de mannen zijn met een onderbreking dit jaar veertig jaar bezig. Ik gun ze er nog minstens veertig.