Live Review: Massive Attack @ Spoorpark Live, Tilburg

Live Review: Massive Attack @ Spoorpark Live, Tilburg
27 juni 2024
Tekst: Walter van Pijkeren

Na weken van overvloedige regen schijnt de zon vol over het mooie Spoorparkgebied in Tilburg. Het park is vanavond volgestroomd voor een show van Massive Attack. Dat het weer zich in zulke contrasten voordoet kan bijna gezien worden als een meta-narratief voor het concert dat we vanavond gaan beleven.

In de aankondiging werd al beschreven dat de liveoptredens van Massive Attack ‘geen gewone concerten zijn maar dat het een artistieke reis is, die je meeneemt in een betoverende tocht door geluid en emotie’. En niets blijkt minder waar.

Al direct vanaf het begin windt de band er geen doekjes om. Een geconditioneerde aap, die via een touchpad zoetigheid weet te verkrijgen, wordt levensgroot op het scherm vertoond. Het is een schrijnend beeld, maar tegelijkertijd is het imponerend zo groot en helder als dit beeld voor ons
wordt vertoond.

Alle nummers waar je op hoopt bij Massive attack komen voorbij. Angel, gezongen door Horace Andy, springt er voor mij uit. Met de fantastische baslijn die maar blijft doorgaan. Wat opvalt is dat alle songs worden gebruikt als vehikel om een statement te maken; Gaza, Lockdown, The Great Reset, klimaatverandering. De hele wereldorde komt voorbij; steeds wordt de vraag gesteld wat echt is en wat niet?

Het is als toeschouwer daardoor moeilijk om mee te gaan in de muziek. Bij ieder moment van enthousiasme wordt je door het beeld achterhaalt en vraag je je direct af of het wel okay is om te genieten? Het contrast wordt welhaast absurd bij de Ultravox cover Rockwrok. Een lekker rock ’n roll plaatje midden in de show om even op te dansen. Op het scherm worden beelden van twistende mensen afgewisseld met beelden van blanke mannen die de wereldorde
proberen te verstoren.

Alleen bij Unfinished Sympathy en Teardrops blijven de schermen op zwart en mogen we even onverstoord genieten van de geweldige act die hier vanavond aan het werk is. Na de show hoorde ik iemand zeggen dat het genadeloos was wat de band liet zien. En dat was precies wat deze show van geluid en emotie was. Genadeloos.