Monster Truck

Live Review: Monster Truck @ Melkweg, Amsterdam

Live Review: Monster Truck @ Melkweg, Amsterdam
01 april 2016
Tekst Jeroen Bakker

Met enkele kleinschalige showcases in Europa wilden Monster Truck het bewust intiem houden. Slechts enkele optredens in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland moesten voldoende zijn om de interesse te wekken van festivalprogrammeurs, diverse media en uiteraard de gelukkige fans die er in waren geslaagd om een kaartje te bemachtigen.
Geen wonder dat de kleinste zaal van de Melkweg, al ver voor aanvang uit zijn voegen barstte met een kleine tweehonderd aanwezigen die vol van verwachting geen seconde van het exclusieve optreden willen missen. ‘The Truck’ heeft zich namelijk ontwikkeld tot een indrukwekkend rockvehikel waar serieus rekening mee dient te worden gehouden of zoals ze zelf zeggen: “Don’t Fuck With The Truck”.

Monster TruckMet groot gemak was een zaal van ruimere omvang ook goed gevuld geraakt maar dat dit de laatste keer is dat we Monster Truck op dergelijke wijze hebben kunnen meemaken, staat als een paal boven water. Er blijkt grote behoefte te zijn aan ongecompliceerde hardrock zoals deze waarin een heerlijk southern en licht gepeperd sausje de boel goed op smaak heeft gebracht. Wie niet beter weet zou denken dat het viertal afkomstig is uit één van de zuidelijke staten in Amerika. Niets blijkt minder waar. Monster Truck heeft de lange wilde haren al van jongs af aan gewassen in de Canadese Niagara-waterval. Het is eveneens nauwelijks voor te stellen dat deze band aanvankelijk als een zij-project is gestart. Ieder bandlid had al enige ervaring opgedaan maar Monster Truck heeft recentelijk pas het tweede volwaardige album uitgebracht. Na het goed ontvangen debuut Furiosity uit 2013 is onlangs Sittin’ Heavy verschenen.

Vanzelfsprekend staat dit optreden geheel in het teken van deze recente release en eerlijk is eerlijk, het wiel hebben ze niet opnieuw opgevonden, maar wat doen die nieuwe tracks het allemachtig lekker als je allemaal broederlijk naast elkaar, met een biertje in de hand, de nekspieren losgooit en op de maat van Don’t Tell Me How To Live of Why Are You Not Rocking? stampvoetend de maat aangeeft.

Vanavond worden de mouwen opgerold en staat alles in het teken van de energie, dynamiek, decibellen en vooral een flinke dosis werklust. Het is welhaast een onmogelijke opgave om een genre waarin men zich nogal eens te buiten gaat aan de ene na de andere cliché, toch zo fris voor de dag te komen. Heel bewust is er voor gekozen om samen met de fanatieke fans goed warm te draaien voor de komende maanden waarin de Truck diepe sporen zal achterlaten op diverse festivalterreinen en waarin later dit jaar, in de rol van support-act, vele fijngevoelige Nickelback-oortjes geteisterd zullen worden.