Saxon

Live Review: Saxon @ Poppodium 013

SaxonLive Review: Saxon @ Poppodium 013, Tilburg
11 november 2016
Tekst & Foto’s Martien Koolen

Saxon – Battering Ram World Tour
Vorig jaar verscheen hun 21ste studioalbum Battering Ram en kort gelden bracht Saxon een nieuw live album uit getiteld Let Me Feel Your Power. Saxon, opgericht in 1977 is dus nog steeds zeer actief en de band is nu op wereldtournee om hun Battering Ram album te promoten.

SaxonVanavond is de Battering Ram World Tour voor het eerst op het Europese continent te bewonderen en wel in Tilburg, in Poppodium 013. Ondanks het feit dat dit een promotour is voor het ‘nieuwe’ album zijn slechts drie van de twintig songs op de set list afkomstig van Battering Ram, namelijk: The Devil’s Footprint, Queen Of Hearts en de titelsong. Het is dus duidelijk dat Saxon vooral ‘oude’ nummers speelt vanavond, er staan dan ook maar liefst dertien nummers uit de jaren tachtig op het programma. De toeschouwers in de goed gevulde zaal kunnen daar wel mee leven, want de stemming zit er na het tweede nummer, één van de meest klassieke Saxon songs Heavy Metal Thunder, al meteen goed in.

SaxonHet geluid is uitstekend, Biff ’s vocalen zijn vanavond meer dan in orde, de twee gitaristen Doug Scarratt en vooral Paul Quinn zijn in topvorm en bassist Nibbs Carter gaat zoals gewoonlijk helemaal los, wat een energie heeft die man! Klassieke songs zoals Stand Up And Be Counted, Strong Arm Of The Law, And The Bands Played On, Dallas 1PM en Wheels Of Steel denderen voorbij en tonen aan dat Saxon inderdaad nog steeds (al bijna veertig jaar) tot de top van de metal scene behoort.

SaxonBiff communiceert er aardig op los en hij ‘schrapt’ op verzoek van het publiek zelfs Terminal Velocity en Let Me Feel Your Power en deze worden vervangen door Motorcycle Man en het verrassende Chasing The Bullet. Hoogtepunten van deze ouderwetse, heerlijke metal avond zijn wat mij betreft The Eagle Has Landed (met fantastisch gitaarwerk van Quinn), Dallas 1PM, Heavy Metal Thunder en 747. Wel is het jammer dat Crusader niet gespeeld wordt, maar een kniesoor die daar over zeurt…

Saxon speelt maar liefst vier toegiften en dat komt waarschijnlijk toch door het zeer enthousiaste publiek; Power And The Glory, 747 (Strangers In The Night), Denim And Leather en Princess Of The Night. Hopelijk gaat Saxon nog even door met optreden, want deze avond is zeker voor herhaling vatbaar. “Denim and leather, brought us all together, it was you who set the spirit free…”