Car Seat Headrest – War Is Coming (If You Let It)

War Is Coming (If You Let It) –het eerste nieuwe nummer van Car Seat Headrest sinds hun doorbraak begin vorig jaar- is een onvervalste protestsong. Van Dylan’s The Times They Are Changing via John Lennon’s Happy X-Mas (War Is Over If You Want It) tot en met God Save The Queen van The Sex Pistols popmuziek heeft altijd een rol gespeeld in politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Deze eeuw echter lijkt de proteststem grotendeels te zijn verdwenen. Daar zijn verschillende verklaringen voor variërend van desinteresse en angsthazerij tot het ontbreken van een actuele aanleiding.

Maar met de nieuwe bewoner in het Witte Huis ziet de wereld er ineens een stuk gevaarlijker uit. Sluimerende conflicten zijn plotseling brandhaarden, oude wonden worden opengereten en met bloed en tranen bevochten verworvenheden teruggedraaid. De rest van de wereld heeft het nakijken. Gelukkig lijkt men in de V.S. over de eerste schok heen en komt het verzet langzaam op gang. Steeds meer kunstenaars, waaronder veel muzikanten maken gebruik van hun podium, ventileren hun mening en manen hun fans tot actie. Zoals Will Toledo en zijn band.

Een protestsong werkt echter alleen als de muziek aanspreekt. Gelukkig zit dat wel snor bij Car Seat Head Rest. War Is Coming (If You Let It) is niet alleen goed, maar ook hard nodig. Laten we hopen dat de single breed wordt opgepikt.