Jane Weaver – The Architect

Niet dat ze het niet heeft geprobeerd. Ze heeft in twee bands gespeeld en is sinds begin deze eeuw actief als soloartiest. Toch zal je buiten haar woonplaats Liverpool maar weinig mensen treffen die hebben gehoord van Jane Weaver.

Jane leek veroordeeld tot een bestaan als muzikant met een ‘echte’ baan om in haar levensonderhoud te voorzien. Leek, want bijna een kwarteeuw na haar eerste schreden op het muzikantenpad lacht het geluk haar eindelijk toe. Nou ja, geluk. Geduld en talent spelen natuurlijk ook een rol.

Het is Jane Weaver eindelijk gelukt een album te maken dat ook in goede aarde valt bij anderen dan fans van best wel complexe aan krautrock refererende artrock. Er springen twee verschillen in het oor, Jane heeft zich op haar nieuwe (9e!?) album, Modern Kosmology op de elektronica gestort. En. Ze heeft zich dit keer gehouden aan de conventies van de traditionele popsong.

The Architect heeft een intro en een outro, een refrein en zelfs een radiovriendelijke lengte. Dat plus Jane’s zwoele zang en de pittige 80’s elektrobeat zal haar op plekken brengen, die tot voor kort onbereikbaar leken.  Zoals de radio. Bijna een kwarteeuw na haar ontdekking door Rob Gretton, de manager van Joy Division en later New Order lijkt het toch nog goed te komen met Jane Weaver.

LIVEDATA 12/11 Le Guess Who?, Utrecht 14/11 Bonnefooi, Brussel