Komodo – Bengali Crown

Ga er maar eens aanstaan, opvallen tijdens een festival met meer dan 50 bands. Komodo is het gelukt. Hun optreden op Noorderslag is alles behalve onopgemerkt gebleven. Vreemd is dat niet als je weet dat het vijftal niet alleen goed is maar ook bijzonder. Net als The Mysterons en Altin Gün haalt Kokomo de mosterd van ver. In geval van debuutsingle Bengali Crown zit de clue in de titel en is het Indische subcontinent dat de heren en dame op goede ideeën bracht. Dat en de psychedelische rock, die in de jaren zestig uit heel wat Amerikaanse garages klonk.

Voor een debuutsingle klinkt Bengali Crown behoorlijk uitgekristalliseerd. Daar is een verklaring voor. Komodo is het nieuwe vehikel van de Utrechtste singer-songwriter Tommy Ebben en oud Skip & Die percussionist Gino Bombrini. Mannen met ervaring dus. Komodo is min of meer toevallig ontstaan.Tommy en Gino zouden een avondje gaan hangen. Op een gegeven moment kwamen er instrumenten tevoorschijn en toen het krieken van de dag een einde maakte aan de spontane sessie lag er meer dan een handvol songs te wachten op serieuze uitwerking.

De eerste demo’s waren nauwelijks afgekoeld of een groot label kreeg lucht van het bestaan van de band en nog voor er ook maar een optreden had plaatsgevonden hadden ze een dikke deal op zak. Dat label zal opgelucht hebben ademgehaald bij het zien van Komodo live en het effect dat de band had op het Groningse publiek. En zeer in hun nopjes zijn met deze uitstekende debuutsingle.

LIVEDATA: 3/2 Grasnapolski, Kootwijk. 25/5 Sniester, Den Haag.