Saxon

Live Review: Saxon @ Poppodium 013

Live Review: Saxon @ Poppodium 013
Voorprogramma Diamnond Head
27 februari 2018
Tekst & Foto’s Martien Koolen

Thunderbolt, het 22ste studio album van Saxon, verscheen op 2 februari jl. en dat album toonde nog maar eens aan dat Saxon nog steeds een van de beste metal bands ter wereld is. Volgend op dat album is er natuurlijk de Thunderbolt tournee en vanavond is de enige Nederlandse gig van die tour in Tilburg.

Echter, voordat Biff en consorten, Tilburg onveilig maken, worden we eerst getrakteerd op ‘good old’ Diamond Head. Deze cult band is opgericht in 1976 en staat bekend als de muzikale inspiratiebron voor Megadeth en Metallica…. Gitarist Brian Tatler is het enige originele bandlid van Diamond Head en ik moet eerlijk zeggen dat het optreden toch wel enigszins tegenvalt; zanger Rasmus Born Andersen is hoogst irritant en nummers zoals Bones en The Prince worden nogal ‘rommelig’ uitgevoerd. De schaarse hoogtepunten van de set zijn de bekende tracks Helpless en natuurlijk Am I Evil? (luidkeels meegebruld trouwens…), beide van het debuutalbum Lightning To The Nations, uitgebracht in 1980; laatstgenoemde kent natuurlijk een veel betere uitvoering door metalgrootheden Metallalica!

Dan klinkt Olympus Rising, het intro van Thunderbolt, door de 013 speakers en dendert Saxon full speed over het publiek heen; Thunderbolt en Sacrifice zijn de eerste knallers van deze daverende set. Het eerste hoogtepunt is een meeslepende versie van de nieuwe song Nosferatu, een van de hoogtepunten van het nieuwe Saxon album. Toch heb ik het idee dat de meeste aanwezigen voor het “oude” Saxon materiaal zijn gekomen, want bij nummers zoals Motorcycle Man, Strong Arm Of The Law, Dallas 1 PM (mijn favoriete track) en Never Surrender gaat niet alleen zanger Biff los, maar ook het hele publiek!

Saxon

Natuurlijk worden er nog meer nieuwe songs gespeeld en tracks zoals Sniper (fantastisch gespeeld), Predator en de nu al metal classic They Played Rock And Roll, zullen binnen korte tijd ook een vaste plek op de set list krijgen. Dit klassieke Saxon concert dendert, helaas, naar een einde met up tempo metal klassiekers zoals And The Bands Played On, 747, Crusader en Princess Of The Night. De metal koek is echter nog niet op, want Heavy Metal Thunder, Wheels Of Steel en natuurlijk Denim And Leather, omgedoopt in Spandex And Leather, vormen de fantastische toegiftenset van deze superavond. Saxon rules, death to false metal!!!