Villagers

Conor J. O’Brien heet hij, de man die furore maakt als Villagers. In 2010 debuteerde Conor met Becoming A Jackhal, een folky luisterplaat, die hem associaties opleverde met Mumford & Sons. Niet terecht bleek al snel. Tijdens zijn live-debuut op de Lowlands dat zelfde jaar bleken O’Brien en zijn band zowel subtieler als uitbundiger dan Marcus & Co.

De drie tracks die tot nu toen bekend zijn van het tweede Villagers album, Awayland (14/1/13) laten horen dat O’Brien het folkpad definitief verlaten heeft. The Wave is bijna electro en in Passing A Message domineren de elektrische gitaren.

Waar deze tracks naar een bijna kakofonische climax toewerken, bereikt de nieuwe single, Nothing Arrived zijn hoogtepunt met hulp van strijkers en een aanzwellend koor. Drie nogal verschillende tracks, sterk dus, sterk afwijkend ook van het debuut. De verbindende factor is en blijft Conor’s indringende stem. Heartfeld zeggen de Engelsen. Het is niet bepaald easy listening wat Villagers ons voorschoteld, maar jee wat goed! En ze komen spelen. 3 shows rond Eurosonic en een reprise op 9 maart in de Tivoli in Utrecht.