Chromatics – Black Walls

Chromatics is een geval apart. Niet alleen is het Amerikaanse duo na twee albums van stijl geswitcht van lo-fi hard-core punk naar mysterieuze synthi-pop ook heeft de band tot nu toe vooral succes geboekt met covers, van songs van Neil, Bruce en Kate Bush o.a. Het meest opmerkelijk is echter het verhaal dat de mannelijk helft van het duo -tevens producer- Johnny Jewel al twee keer de mastertapes van een beoogd album zou hebben vernietigd, omdat hij niet tevreden was met de opnames, de mix of whatever. 

Waar of niet waar, zo creëer je legendes. Nieuwe Chromatics single, Black Walls zou een nieuwe versie zijn van één van de songs van het geaborteerde en daarom legendarische Dear Tommy album, dat twee jaar geleden had moet verschijnen, maar nu dus echt uit lijkt te gaan uitkomen.  In november. 

De release van Black Wall  is echter niet meer terug te draaien. De nieuwe Chromatics single is zoals we de band het liefst horen; onderhuids en onderkoeld, mysterieus en magisch. Op een beheerste beat en begeleidt door hypnotiserende keyboards en minimalistische gitaren zing Ruth Radelett alsof ze ijspegels op haar stembanden heeft. Meer van dit moois dus in het najaar, hoewel het met Chromatics eerst zien is en dan geloven.