Boygenius – Me & My Dog

Boygenius is de naam die Phoebe Bridges, Lucy Dacus en Julien Baker zich hebben aangemeten om gezamenlijk muziek maken. Wie de boel een beetje in de gaten houdt, weet dat het hier drie jonge Amerikaans singer-songwriters van enige faam betreft.

Lucy Dacus brak twee jaar geleden door met ..A Familiar Place en heeft twee albums op haar naam staan. Julien Baker bracht eveneens twee langspelers uit. Haar grootste claim to fame heet Appointments. Phoebe Bridgers heeft nog maar één plaat, maar is misschien wel de bekendste van het stel. In de V.S. is Scott Street haar populairste nummer. Bij ons is dat Motion Sickness, dat lang in de Graadmeter stond.

Solo maken Phoebe, Lucy en Julien sobere, introverte songs over hun innerlijke roerselen. Samen doen ze dat ook. Waarom ze nu dan met zijn drieën optrekken, wordt duidelijk als je het drietal song hoort ze dat als Boygenius online hebben gezet. Een album volgt op 9 november. Om te zeggen dat ze samen sterker zijn, is ietwat overdreven – solo weten ze alle drie van wanten- de meerwaarde van hun samenwerking zit hem in de prachtige samenzang. De individuele stemmen matchen miraculeus, als ware het zingende zusjes. Boygenius heeft sowieso wel iets weg van First Aid Kit.

Van de drie titels is Me & My Dog het sterkst. Phoebe neemt het initiatief, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar, daarna volgen nog meer snaarinstrumenten waaronder een banjo en vallen haar ‘zusters’ haar bij. Met zijn drieën werken ze toe naar een ingehouden climax, die wordt onderstreept door een goed gedoseerde portie feedback. Of de zangeressen ook samen op tournee gaan kunnen we alleen maar hopen.