Jacco Gardner – Levenia

Jacco Gardner is tijdens zijn expeditie naar nieuwe sounds en ideeën op de zelfde bron gestuit (Ennio Morricone x Dick Dale) als zijn collega’s van Khruangbin. De nieuwe single van de Hollandse retronaut, het instrumentale Levenia heeft de zelfde ‘zonsondergang in Llano Estacado’ sfeer als het beste werk van het trio uit Texas. 

Internet zegt dat Levania een Nederlandse meisjesnaam is en ook de naam van een mythisch eiland dat voorkomt in een boek uit 1603 van de Duitse astroloog Johannes Kemper. Het boek, Somnium zou volgens bewonderaars als astronoom Carl Sagan en sf-auteur Isaac Asimov het allereerste science fiction boek zijn. Laat Somnium nou ook de titel zijn van Jacco’s nieuwe album!

Jacco’s derde wordt geheel instrumentaal, maar zal net als de voorgangers psychedelisch van toon zijn en weer zeer de moeite waard. Dat durven we na het eerder verschenen Volva en het nieuwe Levania wel te zeggen. Behalve door Texmex woestijnen, de jaren zestig en zeventig en wetenschappelijke pioniers uit de renaissance heeft Jacco Gardner zich voor zijn nieuwe album ook laten inspireren door zijn nieuwe woon en werk plaats Lissabon. Welkom in het ideeënrijk van Jacco Gardner.

Somnium is er al op 23 november.