De Staat – I’m Out Of Your Mind

Met alle respect, maar bijna alle Nederlandse bands maken muziek naar Engels of Amerikaans voorbeeld. Slechts een handjevol vaderlandse muziekmakers is in staat gebleken met iets nieuws en iets eigens te komen, denk aan Focus en Urban Dance Squad. Aan dit illustere gezelschap kan ook De Staat worden toegevoegd.

De band uit Nijmegen heeft met Focus gemeen dat er op een uitzonderlijk hoog niveau wordt gemusiceerd en met UDS dat ze ‘strenge’ muziek maken, muziek die je niet zomaar even op de achtergond aanzet. Ondanks deze drempel heeft De Staat een groot publiek weten aan te spreken, zo groot dat ze de op festivals in de allergrootste tenten staan en binnenkort in een afgeladen AFAS.

De Staat wordt niet alleen goed gevonden, maar ook serieus genomen. Torre en zijn team ontkomen er niet meer aan om ‘Witch Doctor’ te spelen, maar het toegestroomde volk in de AFAS zal ook benieuwd zijn naar de nummers van het tegen die tijd net verschenen 5e studio-album, ‘Bubble Gum’. De titel van de nieuwe Staat plaat is ironisch, want bubble gum is de term die vaak wordt gebruikt voor leeghoofdige hitparadepop, een genre dat haaks staat op waar De Staat voor staat. 

Van ‘Bubble Gum’ zijn nu twee songs bekend, ‘Kitty Kitty’ en I’m Out Of Your Mind. Beide tracks hadden van geen andere band kunnen zijn dan van De Staat. Mocht er sprake zijn van een externe invloeden dan zouden dat vroege Talking Heads en oude Nine Inch Nails kunnen zijn, maar de meeste ingrediënten van de song komen weer uit de keuken van de band zelf. I’m Out Of Your Mind is een opzwepende track met een industriële beat en een futuristisch karakter. De toekomst waarin de nieuwe single van De Staat zich afspeelt is overigens verre van rooskleurig.

Net als Focus en de Squad heeft De Staat fans tot ver over de grens, dat de band met hun donker getinte AI rock zo ver is gekomen is knap en bemoedigend.

LIVEDATUM: 16/3/2019 AFAS Live, Amsterdam.