The Avonden – Zacht Rood Licht

Hoeveel mensen zouden weten dat The Avonden zich heeft genoemd naar de debuutroman van Gerard (Kornelis van het) Reve? Hoeveel mensen kennen Gerard Reve? Nooit genoeg denkt Marc van der Horst waarschijnlijk. Hij noemde zijn band The Avonden uit bewondering voor de zelfbenoemde volksschrijver, die in de tweede helft van de vorige eeuw tot de grote drie van de Nederlandse literatuur werd gerekend (samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans).

Van der Horst begon ooit met het zingen van teksten van Reve op zelf gemaakte melodieën.  Tegenwoordig is hij een band en schrijft hij zelf teksten. Van der Horst is een beetje een laatbloeier, want de veertig al gepasseerd, maar ook een alleskunner. Hij schrijft naast poëzie ook proza, tekent, speelt toneel, is columnist voor de Volkskrant en dus muzikant.

Wat van der Horst nog meer gemeen heeft met Reve, naast een uitgelezen gevoel voor taal is zijn – naar we aannemen- moeilijke jeugd als inspiratie van zijn teksten. Daarover schrijft hij -wederom net als Reve- met humor. ‘Wat een Cirkel Is’ is het derde album van The Avonden en makkelijk het beste. De band maakt gordijnen dicht kachel aan muziek in een stijl die eveneens gevoed lijkt door van der Holst’s jonge jaren. De goede verstaander hoort invloeden van o.a. Pixies en Lou Reed. De muziek van The Avonden lijkt niet niet op die van Spinvis. De verschillen zijn echter groter dan de overeenkomsten. Single Zacht Rood Licht bijvoorbeeld heeft een minimale begeleiding van bas, drums en gitaar. Als een Lou Reed uit de polder praat-zingt van der Horst op zijn dooie gemak een mooie nostalgische tekst. Extra punten voor de  prachtige tweede stem van drummer Ineke. Zo staan er nog 13 songs op het album, die alle 13 goed zijn. 

LIVEADATA: Café Culturel, Bergen Op Zoom.  12/12 V11, Rotterdam. 13/12 Willem II, ‘s Hertogenbosch.