Fat White Family – When I Leave

Fat White Family is een gekke band, gek als in gestoord en mogelijk gevaarlijk. We raden dan ook aan niet gelijk vooraan te gaan staan als de band begint op Best Kept Secret, maar ga zeker even kijken als je er bent. Aan de andere kant, na 8 jaar lijkt Fat White Family de wildste haren wel te hebben verloren. De nieuwe songs zijn in ieder geval coherenter dan ooit en de Britse pers meldt dat de bandleden hun heroïneprobleem en de daarmee gepaard gaande interne strubbelingen, die niet zelden op de bühne werden uitgevochten onder controle hebben. Maar, eerst zien en dan geloven.

Dat de songs van Fat White Family niet meer alle kanten opschieten wil niet zeggen dat de nieuwe nummers conventioneel zijn. When I Leave, de derde single van het pas uitgekomen Serf’s Up album is een western ballad met Twin Peaks gitaren, binnensmondse leadzang en een spooky slot waarin een engelachtige sopraan wordt verdrongen door een kakelend mannenkoor. 

Het is lang geleden dat we een nummer hoorden waarop de term Rivella-rock (vreemd maar wel lekker) zo van toepassing is.