Neon Indian – Toyota Man

Vier jaar geleden fleurde Neon Indian de zomer op met zijn elektronisch salsa track Annie. Het nummer kwam van het derde album van de enigmatische Neon Indian, het alter ego van Alan Palomo uit Denton, Texas.

Tijd dus voor een nieuwe, zou je denken. Of er een album in aantocht is, is onduidelijk maar Neon Indian laat wel weer van zich horen. Toyota Man   -de eerste Spaanstalige track van de van oorsprong Mexicaanse Palomo- is. een onvervalste protestsong. Neon Indian loopt te hoop tegen het inhumane immigratiebeleid van Trump: het opsluiten van kinderen en het wegzetten van Latijns -Amerikaanse arbeidsmigranten als boeven, bendeleden en moordenaars. 

Palomo heeft zijn protest vermomd als een sub-tropische party track met een hoempa beat, kermisgeluiden, kinderkoor en een aantal opvallende samples. Je hoort o.a. stukjes van The Star Sprangled Banner, Bidi Bidi Bom Bom van Selana, Party In The U.S.A. van Miley Cyrus en het Mexicaanse volksliedje La Cucaracha. Het feit dat Neon Indian de samples mag gebruiken geeft aan dat de rechthebbenden het eens zijn met de boodschap van Toyota Man.  

Minstens zo maf – en effectief- als de single is de clip van Toyota Man. Die begint met Palomo aan de Mexicaanse grens met een aantal cue-cards in zijn hand, een duidelijke verwijzing naar de nestor van de protestzangers Bob Dylan. Halverwege duikt Trump ook op. Als pinata.