Bloodwitch – Fly

Een van de hoofdrolspeler in de nieuwe Netflix serie ‘I Am Not Okay With This’ noemt Bloodwitch als zijn favoriete band. Hij heeft hun debuutalbum op vinyl. In de serie (een dikke aanrader overigens) hoor je regelmatig muziek van Bloodwitch naast nummers van o.a. Pixies, Lemon Twigs en LCD Soundsystem. Er is dus geen reden om aan te nemen dat Bloodwitch geen echte band zou zijn.

Enig speurwerk wijst uit dat er inderdaad een band bestaat die zo heet. Die heeft nu een probleem. Dat is namelijk niet de Bloodwitch uit de serie. Die bestaat alleen in het hoofd van Graham Coxon van Blur. Hij heeft de songs speciaal voor ‘I Am Not Okay With This’ geschreven en opgenomen. Dat deed hij in opdracht van de producers van de show, die hem eerder hadden gecharterd voor de soundtrack van ‘The End Of The Fucking World’. Een paar nummers werd een heel album dat Coxon opnam met de 16 jarige Tatyana Richaud op vocals.

Het was Coxon’s idee om net te doen alsof Bloodwitch een echte band was.  Hij heeft er zelfs een ontstaansgeschiedenis verzonnen. Bloodwitch zou in 1983 opgericht zijn door twee tieners, die fan waren van The Velvet Underground, My Bloody Valentine en The Jesus & Mary Chain. Wie een beetje op de hoogte is van de popgeschiedenis ziet meteen dat Coxon’s bio onzin is. Zowel My Bloody Valentine als The Jesus & Mary Chain hadden nog geen platen uit in 83. Wel stond de sound van beide shoegaze-pioniers model voor die van Bloodwitch.

Fly klinkt als een in galm gedrenkte, langzaam uitgesmeerde Ramones cover inclusief Phil Spector drums. Als een zusje van Just Like Honey dus. 

De andere tracks op het album zijn in de zelfde stijl, soms wat meer oude Blondie soms wat meer My Bloody Valentine, maar altijd zwaar, donker en lekker spooky.  Coxon hoopt op een tweede seizoen van ‘I Am Not Okay With This’, want hij popelt om een tweede Bloodwitch album te maken. Het zou niet verbazen als hij dat sowieso doet.