Harmony Byrne – Sweeter Than Sugar

Het is opvallend hoe veel begenadigde vrouwelijke indie-artiesten Australië de laatste jaren voortbrengt. In het goede gezelschap waar in Harmony Byrne zich voegt treffen we talenten als Angie McMahon, Julia Acklin, Alex The Astronaut en the queen of the scene Courtney Barnett.

Behalve land van herkomst, geslacht en voorkeur voor de gitaar hebben de dames niet veel gemeen. Ieder heeft een eigen sound. Harmony – ze heet echt zo- rockt in de lijn van Patti Smith en PJ Harvey met hier en daar een bluesy accent. Ze kan goed zingen en geweldig schreeuwen. Dat laatste moet soms, want ze heeft wel het een en ander te verwerken als voormalig Mormoonse. ‘I grew up singing in church and then grew up again singing in pubs’. Tien jaar treedt ze nu op en dat is te horen aan haar  uitgekristalliseerde songs.

Aan de hoesfoto van haar debuutalbum, Heavy Doors kan je zien dat Harmony er niet op uit is om de dingen mooier te maken dan ze zijn. Met nat achterover gekamd haar kijkt ze in de lens alsof ze wel peultjes lust. Maar laat je niet afschrikken. Harmony Byrne is je nieuwe vriendin.