Al-Quasar – Selma

Dankzij Altin Gün weten we dat er in Turkije in de jaren zeventig een levendige psychedelische rockscene bestond. Al-Quasar wijst ons op het feit dat de invloed van Jimi Hendrix, Cream, The Grateful Dead e.a. tot diep in het Arabische schiereiland reikte. Anders dan Altin Gün speelt Al-Quasar eigen nummers.

De kern van de band bestaat uit de Frans-Amerikaanse producer Thomas Attar Bellier en de Marokkaanse zanger Jaouad El Garouge.

Het idee was om Arabische garage-rock te maken, een westerse ritmesectie aangevuld met percussie-instrumenten uit het midden oosten, vintage gitaren naast traditionele Arabische snaarinstrumenten. Wat begon als vrolijk experiment nam al snel serieuze vormen aan en nu is Al-Quasar een functionele band met optredens in het Westen en Midden-Oosten. In de live-band zitten leden van o.a. Tinaruwen en Africa Express.

En er is een debuut mini-album. Arabian Fuzz is de naam die de band aan hun aan hun muzikale beestje heeft gegeven. Songs als single Selma zitten dicht tegen de surfrock aan. Dat is geen toeval zegt Bellier in een interview. Miserlou, de grote hit van Dick Dale is gebaseerd op een Egyptisch volksliedje. Het moge duidelijk zijn dat Al-Quasar een ideale festivalband is.