Todd Rundgren & Rivers Cuomo – Down with the Ship 

Todd Rundgren is een levende legende. De nu 72 jarige Amerikaanse multi-instrumentalist heeft 25 soloalbums op zijn naam staan plus 3 met zijn eerste band, Nazz en 9 met zijn progrockband Utopia. Toch is hij bekender en succesvoller als producer dan als platenmaker.

In zijn lange loopbaan heeft hij maar één echte hit gehad, I Saw The Light,  een nummer van zijn derde LP, Soomething, Anything. (1972) Als producer kan hij lange gangwanden behangen met gouden en platina platen. Die kreeg hij voor zijn werk met  o.a. Hall & Oates, XTC, New York Dolls, The Tubes en The Band. Van de poen die hij opstreek als producer van Meatloaf’s Bat Out Of Hell heeft hij een studio kunnen bouwen. Op Hawaii . Zoals gezegd een levende legende.

Die zelfde Todd Rundgren heeft nu een single gemaakt met Rivers Cuomo, in het dagelijks leven zanger van Weezer. Rundgren heeft in zijn lange loopbaan zo’n beetje elk denkbaar genre beoefend. Down With The Ship is echter zijn eerste skaproductie.

De colab met Cuomo klinkt zo authentiek dat je in eerste instantie denkt naar een oud nummer van The Skatalites te luisteren. Dat het 2020 is hoor je pas als Cuomo gaat zingen. Down With The Ship is duidelijk een grap, maar wel een geslaagde grap. Een waar je vrolijk van wordt. Wat dat betreft is het de juiste plaat op een goed moment. Het zou ook zo maar kunnen dat Down With The Ship Todd’s tweede echte hit wordt.