Deerhoof

Deerhoof – Department of Corrections

Deerhoof, de herriemakers uit San Francisco die zichzelf uitermate goed omschrijven in één zin: “Keepin it boxy and harsh since 1994.” kondigt nieuw album “Actually, You Can” aan, uit op 22 oktober via Joyfull Noise.

Al in 2017 sloeg Deerhoof alarm met het album ‘Mountain Moves’. Volgens hen bestond de wereld op dat moment simultaan uit twee werelden. Een maniakale, Jan met de pet monocultuur. En eentje die tegen de stroom in zoekt naar oplossingen en vernieuwende ideeën, zeg maar de underground. Deerhoof legde de mainstream wereld naast zich neer en wierp zich ecstatisch op de creatieve subcultuur. “Now is not the time for artists to operate in isolation.” zeiden ze in 2017.

Ook begin 2020, toen de eerste voorproefjes van ‘Future Teenage Cave Artist’ gedeeld werden, lag bezorgdheid aan de basis van het album.
Anderhalf jaar na het delen van deze bezorgdheid, geuit met vele experimentele geluiden en gitaren, zijn we daadwerkelijk in een soort survivers-leven terecht gekomen en is de nieuwe plaat, cd en/of cassette onderweg. Laat je echter niet misleiden door de positieve titel, ook op dit studioalbum “Actually, You Can” blijven de wereldproblemen en vooruitstrevende zorgelijke inzichten aan bod komen. Alleen al de albumopener getiteld “Be Unbarred, O Ye Gates of Hell” is voldoende aanwijzing dat Deerhoof ons op volle toeren blijft confronteren met harde waarheden, te beginnen met de eerste single “Department of Corrections”, wereldwijd gedeeld met video door Jess Joy.

Nog steeds is het niet de tijd voor artiesten in isolatie te opereren, maar juist nu dat niet anders kan, is het tijd op te boxen tegen hoopverlies en krijgen we van Deerhoof met Actually, You Can misschien wel het meest opbeurende album van de groep ooit….?