Jimmy Diamond

Clipprimeur: Jimmy Diamond – Elephants

Op 3 september verschijnt het debuutalbum Common Sense // Commotion van Jimmy Diamond. Common Sense werd in de Mailmen studio in Utrecht opgenomen met Martijn Groeneveld en Arjan Miranda (Black Mountain) verzorgde de mix. Commotion werd eigenhandig opgenomen en gemixt met bevriende geluidstechnicus Sipke Woudstra in hun studio aan de voet van de Lemelerberg. Wessel van Oltheten (DeWolff, Anne Soldaat, Blaudzun) deed de master van het album. De nieuwe single Elephants is nu uit, de video gaat vandaag bij ons in première.

De leden van Jimmy Diamond vormen de Europese linker- en rechterhanden van Tim Showalter’s Strand of Oaks. Als Jimmy Diamond staan ze op eigen benen, maar stroomt er een soortgelijk DNA door de muzikale bloedbanen. Jimmy Diamond vervoert ons naar de americana en roots rock van de seventies die samengesmolten is met hedendaagse indie rock.

Quote over de clip:
Wat is er beter dan een clip schieten 100 meter van de studio waar de song is opgenomen. Onderaan de Lemelerberg, al helemaal als het dan ook nog in een bowlingbaan is. De neon lichten, kleding en algehele schwung van bowling is alles wat een clip nodig heeft. Voor ‘Elephants’ was dit een uitgelezen kans. Bowlen is een zeer serieuze wedstrijdsport, en kan een mentaal spel worden wanneer je jezelf in de weg gaat zitten. Elephants leert ons dat je kan blijven genieten van wat je doet zodat winnen of verliezen een bijzaak wordt, als je positief blijft in het moment. Het is allemaal niet zo erg als je denkt..

De mannen van Jimmy Diamond komen van oorsprong uit een riff/rock georiënteerde hoek. Na een aantal tours met Strand Of Oaks in de bus doorgebracht te hebben, en zijn bijbehorende playlists, kwamen hele nieuwe invloeden omhoog. De No Show Tour in augustus 2020 was het ideale startschot voor de nieuwe richting. Zeven dagen door Europa rijden en achterin de bus nieuwe muziek schrijven terwijl Duitsland, België, Frankrijk en Tsjechië aan je voorbij flitsen. De pandemie leek even niet te bestaan, het leek weer even op een normale tour, na een week kwam de band terug met een handjevol nieuwe liedjes en een frisse kop. De passie en honger om onderweg te zijn en de avonturen die daarbij horen komen terug in de nummers.

Voor Common Sense // Commotion is er gekozen om elke kant (van de LP) zijn eigen tijdsgeest te geven. Midden in de pandemie was een ticket naar Amerika nog geen optie, dus heeft de band de eerste 5 liedjes van Common Sense opgenomen in Nederland om deze te laten mixen door Arjan Miranda in New York. Begin 2021 besloot de band hun oefenruimte aan de voet van de Lemelerberg te verbouwen naar een studio, een eigen plek om je compleet in de muziek te kunnen verliezen. Daarom is er totale anarchie opgezocht voor de 5 liedjes op Commotion, die volledig zelf is geproduceerd.

De teksten zijn de gemene deler op beide kanten, die zijn geschreven vanuit specifieke persoonlijke situaties, waarin onderwerpen als prestatiedrang, moed, twijfel, onrust en trots aan bod komen. Wat opvalt is het contrast. Hoe tevreden Dreams vertelt over liefde, vertelt Commotion gefrustreerd over het willen weglopen van de chaos in de maatschappij. Contrasten in onderwerpen worden versterkt door contrasten in sound.

Elephants is de nieuwe single en is ontstaan in de camper op weg naar Tsjechië: “We hadden besloten een No Show Tour te plannen, even weg uit de pandemie sleur in Nederland. Die sleur was killing voor ons. In de eerste weken vonden we het moeilijk ons aan te passen en te dealen met het feit dat we niet meer konden doen wat we het liefst deden. Maar we zijn slecht in stil zitten. We hebben ons gestort op het schrijven en produceren van muziek met het doel om ervan te leren. Het begin was moeizaam, maar later ging het ‘vanzelf’ en we kwamen erachter dat het vooral aan je mindset ligt, en dat geldt ook voor heel veel andere situaties. Maak van een mug geen olifant, het is allemaal niet zo erg als je denkt.” – zegt voorman Jim Zwinselman.

Shows:
5 sept – Bruis Festival, Maastricht
24 sept – Willem Twee, Den Bosch
8 okt – Little Devil, Tilburg
14 okt – Left Of The Dial festival, Rotterdam
16 okt – Burgerweeshuis, Deventer
21 okt – Merleyn, Nijmegen