Khruangbin & Leon Bridges

Khruangbin & Leon Bridges – B-Side

Khruangbin en Leon Bridges kondigen vandaag hun nieuwste samenwerkings-EP Texas Moon aan, die op 18 februari uitkomt op Dead Oceans, in samenwerking met Columbia Records en Night Time Stories Ltd. Texas Moon, het vervolg op hit-EP Texas Sun, is een introspectieve wandeling door het donker. “Zonder vreugde kan er geen écht perspectief zijn op verdriet”, zegt Khruangbin. “Zonder zonlicht zorgt al die regen er niet voor dat dingen groeien. Hoe kun je de zon hebben zonder de maan?”

In combinatie met het dit nieuws presenteren Khruangbin en Leon Bridges de video voor “B-Side”, een verdwaalde western-opname in J. Lorraine Ghost Town en geregisseerd door Philip Andelman met al deze artiesten voor de allereerste keer in de hoofdrol.

Texas Moon dankt hun gemeenschappelijke thuisstaat voor inspiratie en onderzoekt peinzend de muzikale perceptie van Texas, terwijl ze hulde brengen aan het huwelijk van country en R&B dat synoniem is geworden met de eenzame sterrenstaat. Aangedreven door rollende gitaarlicks, conga en bongo, mediteert lead single “B-Side” op ontmoeting in een droom en dartelt door de naderende contemplatieve nachtelijke staat met zijn verlangensvreugde.

Elders op Texas Moon channelen de artiesten een nieuw intiem muzikaal bereik dat het meest dramatisch wordt geïllustreerd wanneer de ruimtelijke sensualiteit van de minimalistische ‘Chocolate Hills’ leidt naar de grimmige spiritualiteit die wordt aangesproken op ‘Father Father’, een herinnering aan de evangeliewortels van beide acts. Over een eenvoudig rollende gitaarfiguur smeekt Bridges de hemel – “Look at the mess that I made/Just a man with unclean hands”— alleen om herinnerd te worden aan Gods eeuwige liefde.

Voor Khruangbin was één nummer in het bijzonder een teken van het vertrouwen dat Bridges in hen stelde. “Het nummer ‘Doris’ gaat over zijn grootmoeder die de overgang maakt van deze wereld naar het volgende rijk”, zegt Johnson. “Het is een heel somber, heel diep nummer. En als iemand je dat soort werk in handen geeft, is het laatste wat je wilt doen het verprutsen, te veel produceren of te veel doen. We behandelden het met het respect dat het verdiende en behandelden Doris met het respect dat ze verdient.”

“Het is als een kort verhaal…”, zegt Lee over de muziek. “En het laat ruimte om deze verhalen bij elkaar te blijven brengen. Het is niet Khruangbin, het is niet Leon, het is deze wereld die we samen hebben gecreëerd.”

Na de release steeg “Texas Sun” naar de nummer 1 positie in de Billboard’s Emerging Artists Chart, samen met de nummer 1 op de plek in “Americana/Folk Albums”, de nummer 2 op “Vinyl Albums”, de nummer 4 op “Top Rock Albums” en nr. 6 op “Top R&B Albums”. Het is opmerkelijk dat de muzikale richtingen van beide partijen diep werden beïnvloed door hun tijd samen te werken aan Texas Sun.

Khruangbin’s meest recente studioalbum, Mordechai, verplaatste hun eigen zang naar de voorgrond, een verandering die ze gemakkelijk toegeven was een direct resultaat van het werken met Bridges. Hun geluid werd ook afgeluisterd voor de remix/herinterpretatie van een nummer van Paul McCartney voor het McCartney III Imagined-project. Ondertussen heeft Bridges, naast zijn genre-tartende Grammy-genomineerde album Gold-Digger’s Sound, verschillende andere uitdagende, gedeelde samenwerkingstracks uitgebracht, waaronder werk met John Mayer, Lucky Daye en meest recentelijk Jazmine Sullivan. Elk van de artiesten verscheen onlangs op Austin City Limits en zal het hele jaar door touren met de enige Benelux show gepland op 12 april 2022 bij AFAS Live.