Rolling Blackouts Coastal Fever

Rolling Blackouts Coastal Fever – The Way It Shatters

Het Australische Rolling Blackouts Coastal Fever is zeer verheugd om hun nieuwe album, Endless Rooms, uit 6 mei op Sub Pop aan te kondigen en dat is in hun eigen woorden… Crickey! Bovendien delen ze de eerste smaakmaker van het album, “The Way It Shatters ” De band – bestaande uit Fran Keaney, Joe White, Marcel Tussie en de broers Tom en Joe Russo – keert terug na 2020’s Sideways To New Italy met hun meest naturalistische en uitgebreide album tot nu toe, een bewijs van de samenwerkingsgeest en live-kracht van Rolling Blackouts C.F. Zoals ze zelf zeggen is Endless Rooms de band “die doet waar we goed in zijn: samen liedjes najagen in een kamer.”

Lead single “The Way It Shatters” begon eenvoudig als een thuis opgenomen MIDI-jam voordat hij uitgroeide tot de zinderende oorwurm die het nu is. Het bevat veel synth, een instrument dat zelden te horen was op eerdere releases van Rolling Blackouts C.F. Verder legt de band over deze single uit: “Het gaat erom hoe het belanden in jouw specifieke situatie in het leven het resultaat is van absolute willekeur. Of je nu in het welvarende Australië bent geboren of in een oorlogsgebied in Syrië bent geboren. That is the way it shatters.” Dus wanneer dit geluk wordt aangezien voor een gevoel van trots op zichzelf of hun land, raken ze in de war en afgeleid van wat belangrijk is. Het is wanneer degenen aan de andere kant van de geluksschaal volledig anders zijn en als niet waardig worden beschouwd. In de begeleidende video, geregisseerd door frequente medewerker Nick Mckk, speelt Joe White een man die wakker wordt op de kust en een verjaardagsfeestje binnen rolt, bijgewoond door de rest van de bandleden.

Terwijl de eerste ideeën voor Endless Rooms online werden verhandeld tijdens de lange periodes die de band los van elkaar hebben doorgebracht, gescheiden door de strikte lockdowns in Australië, werd het album echt geboren tijdens kleine vensters van vrijheid waarin de band samen optrok naar een lemen huis in de bush, ongeveer twee uur ten noorden van Melbourne gebouwd door de grote familie Russo in de jaren 70. Daar kregen de 12 nummers vorm, geoefend met, en op de hoogte van de akoestiek en sfeer van het creepy huis aan het meer dat ze besloten het album daar op te nemen (en het huis op de albumhoes te zetten). Voor de eerste keer produceerde de band de plaat zelf (samen met ingenieur, medewerker en oude vriend, Matt Duffy). Het resultaat is een verzameling liedjes die doordrongen zijn van de geest van de plaats; onderbroken door veldopnames van regen, vuur, vogels en wind. “Het is bijna een anticonceptalbum”, zegt de band. “De titel Endless Rooms weerspiegelt onze liefde voor het creëren van werelden in onze liedjes. We behandelen elk van hen als een kale kamer die moet worden opgebouwd met oneindige mogelijkheden.”

Een bijna eindeloze hoeveelheid lege zalen in N-Amerika, Australië, UK en Europa krijgen de endless-rooms-behandeling, met de support van Stella Donnely, kunnen we die wereld bezoeken op 22 juni bij Doornroosje, 23 juni bij Paradiso!