Calexico

Calexico – El Mirador

Calexico’s Joey Burns en John Convertino keren in 2022 terug met hun lumineuze tiende studioalbum, El Mirador; een hoopvol, caleidoscopisch baken van rock, bluesy overpeinzingen en Latijns-Amerikaanse klanken, dat op 8 april via City Slang wordt uitgebracht. De band deelt de eerste single en titeltrack van de plaat, samen met een geanimeerde video van regisseur Elefanto en MERO ESTUDIO.

Het album schommelt tussen beklijvende woestijnnoirs en uitbundige impulsen van cumbia en Cubaanse hints. Het is doordrongen van verlangen, hypnotiserende baslijnen en zorgvuldig opgebouwde percussie zorgen voor een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het titelnummer “El Mirador” roept beelden op van een vuurtoren, die in de nacht naar verloren zielen wenkt, zoals je in de video terug ziet.

De band zal dit voorjaar voor het eerst sinds 2018 door Europa touren, op 3 mei treffen we Calexico in Nijmegen bij Doornroosje, op 10 mei bij Paradiso in Amsterdam, het nieuwe album op zak. El Mirador kwam samen in de thuisstudio van oud bandlid Sergio Mendoza in Tucson, Arizona, en werd opgenomen in de zomer van 2021. Het blijkt een van hun meest meeslepende en grillige producties tot nu toe te zijn geworden.

Burns en Convertino treden al meer dan 30 jaar samen op, delen een diepe liefde voor jazz en bouwen meestal nummers op bas en drums. Zoals we van Calexico gewend zijn, benadrukt de band de unieke sociale en taalkundige kruispunten aan de grens tussen de VS en Mexico en de prachtige mogelijkheden van een grenzeloze wereld. Maar al die jaren later bewandelt Calexico nog steeds nieuwe wegen. El Mirador laat een zonniger kant van de band zien en snijdt door twee jaar pandemische mist met een explosie van dansbaar optimisme. Het album, dat samen met Sergio Mendoza (toetsen, accordeon, percussie) is geschreven en opgenomen, borduurt voort op langlopende invloeden van cumbia, mariachi, ranchera’s, corridos en de overvloed aan diaspora-geluiden die in het zuidwesten floreren.

“Ik speel al ongeveer 15 jaar met Calexico en ik bewonder de constante zoektocht van Joey en John naar nieuwe geluiden”, zegt Mendoza, wiens nieuw gebouwde thuisstudio een toevluchtsoord voor de band werd. “Na zoveel albums,” voegt hij eraan toe, “ben ik echt trots dat we samen iets zo fris hebben kunnen bereiken.”

De rijke mengelmoes van invloeden, met complementerende bijdragen van dichter Pieta Brown en achtergrondzang door Sam Beam van Iron & Wine, voeren de luisteraar op El Mirador mee naar een met papel picado versierd achtertuinfeest, vertelt een universeel verhaal van veerkracht. El Mirador is zowel een uitkijkpunt als een baken in het donker; een kans om te reflecteren, na te denken over onze verbindingen met de aarde en haar mensen, en hopelijk een pad voorwaarts te verlichten. Na tientallen jaren onderweg is Calexico’s muziek grenzeloos en romantisch, nog steeds starend naar de horizon op zoek naar hun volgende avontuur.

“El Mirador is toegewijd aan familie, vrienden en de gemeenschap”, zegt Burns; zanger, multi-instrumentalist en medeoprichter van Calexico. β€œDe pandemie benadrukte alle manieren waarop we elkaar nodig hebben, en muziek is mijn manier om bruggen te bouwen en inclusiviteit en positiviteit aan te moedigen. Dat gaat gepaard met verdriet en melancholie, maar muziek zorgt voor verandering en beweging.”