Tribes – Hard Pill

Wegens tegenvallende verkoopcijfers van hun tweede album werd Tribes zonder pardon gedumpt door hun label. Die klap kwam zo hard aan dat de band er maar meteen het bijltje erbij neergooide. Maar ook muzikantenbloed kruipt waar het niet gaan kan, dus zijn er na tien jaar stilte toch weer activiteiten gesignaleerd in het Tribes kamp.

Comeback-single Hard Pill maakt in een krappe vier minuten duidelijk dat  Tribes nog steeds op scherp staat. De band verstaat de kunst om tegelijkertijd groots en aards te klinken. Hun muziek is zo Brits als een wolkje melk in de thee, maar anders dan bijvoorbeeld die van Oasis niet tot een bepaalde bron te herleiden. Hoewel de gitaren op Hard Pill beslist Beatle-esque zijn.

Hard Pill is een slow motion rocksong die waarschijnlijk in stadions en op festivalweides het best tot zijn recht zal komen. Je zie de mensenmenigtes al voor je met hun telefoon op de zaklampstand luidkeels ‘it’s not about me it’s about you’ meezingend. Van een platenmaatschappij zullen ze geen last hebben, want dit keer doen ze alles lekker zelf.