Ben Howard – Life In The Time

Het woord fan komt van fanatiek en fanatiek kun je de fans van Ben Howard wel noemen. Lees de commentaren op Youtube en je zult zien dat Ben bij veel mensen een grenzeloze bewondering oproept. Dat hij het daar soms best moeilijk mee heeft weten we omdat hij in het verleden tijdens concerten regelmatig weigerde om zijn hits te spelen. Voordeel van die adoratie is dat zijn fans alles vreten wat hij uitspookt.

Ben Howard maakte naam met donkere folksongs, die vaak een eigen logica volgden. Op zijn vrijdag verschenen nieuwe album, Is It? flirt de singer-songwriter met pop. Single 3, Life In The Time is een mooi voorbeeld van Ben nieuwe stijl, de instrumentatie is half elektronisch en er is een duidelijk onderscheid tussen couplet en refrein. Ook zijn manier van zingen lijkt wat luchtiger ook al zal de kenner nog steeds stilistische sporen van herkennen beroemde voorgangers Nick Drake en John Martyn.

Tekstueel gaat hij nog wel de diepte in. Zo zou Life In The Time volgens de schrijver gaan over het bijleggen van geschillen, over sluipende vervreemding  en in heuvels begraven vrienden (!?).

Ben Howard speelt 19 en 20 juni in Carré, 21 juni in Philharmonie in Haarlem en staat op 30 juni op Rock Werchter en 2 juli op Down The Rabbit Hole.