Kaiser Chiefs

Album Reviews: Kaiser Chiefs en The Great Communicators

Kaiser ChiefsKaiser Chiefs – Stay Together (Caroline)
Op het zesde studioalbum Stay Together bezingen de Kaiser Chiefs relaties en liefde. Het geklaag over de single Parachute was niet van de lucht: te veel electronica, meer Coldplay dan Kaiser Chiefs. Op Stay Together is inderdaad gekozen voor een meer dance-achtige aanpak en zijn de puntige gedreven songs van de Kaiser Chiefs meer naar de achtergrond verdwenen. Het titelstuk Stay Together is een mix van beide elementen, maar op nummers als Hole op My Soul, het al genoemde Parachute en Press Rewind is de band ver verwijderd van haar oorspronkelijke gitaargeluid en voert de electronica de overhand.

Het is zeker niet slecht, het is alleen niet het geluid dat van de Kaiser Chiefs verwachten. Op Good Clean Fun, de titelloze bonustrack en met name Sunday Morning keert de band meer terug naar haar oude puntige songs. Laatstgenoemde nummer is zonder meer het hoogtepunt van het album. De tijd zal leren of Stay Together een nieuwe, geslaagde richting van de Kaiser Chiefs inluidt. Tekst Mania | Ron Bulters

LIVEDATA 22/10 Poppodium 013, Tilburg 23/10 Paradiso, Amsterdam (uitverkocht) 24/10 De Oosterpoort, GroningenThe Great CommunicatorsThe Great Communicators – Lucky Horse (Universal)
Zelfs een optreden op Noorderslag werd er vorig jaar voor afgezegd, om vooral goed voor de dag te kunnen komen met hun debuut LP. Opener Sideways laat een heerlijk frisse indruk achter, gitaarpop met een flinke dosis jaren tachtig Indie. De sterkste troef is het gebruik van zowel zanger als zangeres, waardoor de afwisseling sterk is en het album constant blijft boeien. Het blijft niet alleen luchtig, in Motion laat de band zich verleiden tot een onvervalst stukje stadion rock, inclusief hoog meezing gehalte.

Het hoge energiegehalte waarmee ze inmiddels vele festivals plat gespeeld hebben blijft op het album behouden, met name doordat de songs altijd compact blijven. De heldere gitaarsound en melodieuze keyboards maken dat band naadloos aansluit bij het huidige popgeluid van bands als Future Islands en Boxer Rebellion. Een opmerkelijke en welkome aanvulling in de Nederlandse popmuziek, en ééntje waar nog veel van gehoord gaat worden. Tekst Mania | Jurgen Vreugdenhil

LIVEDATA 13/10 Paard van Troje, Den Haag 19/10 Rotown Rotterdam 20/10 Luxor Live, Arnhem 28/10 Simplon, Groningen