Nine Inch Nails – Bad Witch (Caroline Benelux)

Not The Actual Events (2016) en Add Violence (2017) zijn de voorlopers van een trilogie van korte albums, waarvan Bad Witch nummer drie. Het drieluik van Nine Inch Nails is gecompleteerd derhalve. En we kunnen definitief constateren dat de vorm waarin Trent Reznor verkeert groots is.

Een vorm waarin hij het experiment niet uit de weg gaat. Zo debuteren jazzy elementen binnen zijn muzikale spectrum in het opwindende God Break Down The Door. Terwijl Reznor zich ook van zijn allerdonkerste kant laat horen in het bloedstollende, met veel noise aangeklede I’m Not From This World, dat wat doet denken aan A Warm Place van Nine Inch Nails’ magnum opus The Downward Spiral uit 1994.

Het is een wat dystopische geluidscollage, die met de koptelefoon op het hoofd zonder meer het best uit de verf komt. Dan hoor je per draaibeurt nieuwe geluiden.

Ouderwets gebeukt wordt er in albumopener (Reznor neemt het woord ep niet in de mond) Bad Witch, als Reznors stem wat vervormd wordt en de woede nog sterker binnendringt.

Qua stemvervorming slaat de Amerikaan dan wat door in Ahead Of Ourselves, terwijl je het hem terstond vergeeft, omdat het muzikaal Nine Inch Nails in optima forma is. Er wordt je eigenlijk geen moment gegund om even adem te halen. En zo horen we de band het liefst. Het belooft allemaal nogal wat voor Rock Werchter, aankomende zondag. Pieter Visscher

LIVEDATUM 08/07 Rock Werchter, Werchter