Review: METALLICA – Worldwired Tour

METALLICA – Worldwired Tour

De carrière van Metallica kent heel veel hoogtepunten (bijvoorbeeld de eerste vier albums) maar ook wel enkele dieptepunten zoals ReLoad en vooral St. Anger natuurlijk, maar in 2016 kwam de “beste metalband ter wereld” sterk terug met het album Hardwired…to Self-Destruct. Dit jaar is er dan “eindelijk” de Europese Worldwired toer en hier in Keulen in het RheinEnergie voetbalstadion van FC.Köln is het geluid in ieder geval dik in orde, dit in regenstelling tot de galmbak in Amsterdam, oftewel de Johan Cruyff Arena.

Het begin is inmiddels bekend, de band komt op na Ennio Morricone’s The Ecstasy Of Gold en de eerste akkoorden van het nummer Hardwired denderen daarna door de boxen; m.a.w. een meer dan uitstekend begin. James is prima bij stem, hij zingt de laatste jaren steeds beter trouwens, en The Memory Remains en Ride The Lightning klinken dan ook prima. Het eerste metal hoogtepunt is The Thing That Should Not Be, van metal klassieker Master Of Puppets, dat massaal wordt meegebruld. Unforgiven is het eerste rustpunt in de kolkende set en ook dat wordt natuurlijk massaal meegezongen; dan volgen twee nummers van het laatste album, namelijk Here Comes Revenge (beetje saai trouwens) en het spetterende Moth Into The Flame, gevolg door een publieksfavoriet van het album Metallica, beter bekend als The Black Album, Sad But True.

In het midden  van de set spelen Kirk en bassist Robert een plaatselijk/landelijk bekend “deuntje” en deze avond is dat Viva Colonia van de Keulse band Die Hohner…voor mij had dit niet gehoeven…. Het tweede deel van de set opent met Frantic van het zwakste Metallica album ooit St.Anger, maar gelukkig slaat daarna de vlam echt in de pan met de vijf super nummers One, Masster Of Puppets, For Whom The Bell Tolls, Creeping Death en Seek & Destroy, vooral One (met prachtige videobeelden) en Creeping Death zijn fantastisch, real metal up your ass!!

De drie toegiften Spit Out The Bone, Nothing Else Matters – de ultieme metalballad – en Enter Sandman als uitsmijter bewijzen dat Metallica nog steeds tot de absolute metaltop behoort; een heerlijk metalavond in Keulen gaat helaas toch te vroeg ten einde……

Tekst en Beeld: Martien Koolen