Wax Tailor – Just A Candle (feat. Mark Lanegan)

Twee veteranen onder één kap. Mark Lanegan is een huisvriend, Wax Tailor voor ons een nieuwe naam. Dat komt omdat Wax zich doorgaans in dance-gelegenheden ophoudt. Daar staat de dj dankzij een respectabel flink aantal vloervullers in hoog aanzien.

Wax is natuurlijk niet zijn echte naam en Tailor ook niet. Jean-Christophe Le Saoût is de naam waaronder hij staat ingeschreven staat bij de burgerlijke stand van Vernon, een pittoresk plaatsje in Normandië. Wax begon zijn carrière als radio dj in een voorstad van Parijs. In 1998 startte hij een labeltje en sloeg hij aan het produceren. Zijn eerste release als Wax Tailor stamt uit 2004. Hij had meteen beet. Dat Wax een radio achtergrond heeft kan je horen. Hij denkt namelijk in liedjes. Die hebben altijd een relaxte beat, zijn meestal gezongen en bevatten vaak samples van filmdialogen uit oude Amerikaanse films.

Hoeveel albums Wax precies uit heeft is niet zo 123 te zeggen. Naast reguliere studioalbums brengt hij ook live, remix en instrumentale versies van zijn platen uit. Zijn meest recente langspeler verscheen in de eerste week van 2021 onder de titel, The Shadow.  Mark Lanegan is niet de enige gastzanger op de plaat. Maar wel de bekendste. Voor ons dan. De andere invitees komen veelal uit de hip hop wereld.

Het is overigens niet de eerste keer dat de 56 jarige grunge-held met een dj type in zee gaat. Zoals zijn gastoptredens bij o.a. UNKLE, Massive Attack en Dave Clarke al lieten horen, met zijn door drank en drugs en tijd aangetaste stemgeluid zet Mark Lanegan elk  nummer waarop hij te horen is direct naar zijn hand. Zo ook het sfeervolle Just A Candle. Zachtjes zingt Lanegan zijn tekst over zijn zoektocht naar de zin der dingen. De melodie van Just A Candle lijkt meer dan twee druppels water op die White Room van Cream. Toeval of niet? is een vraag die we graag aan de advocaten van Cream overlaten.