Voka Gentle – DREAD/TKOE (feat. BELLS)

Avant pop trio Voka Gentle komt uit London en bestaat uit William J Stokes en de tweeling Ellie en Imogen Mason. Het stel bracht vorig jaar een tweede album uit dat door Britse publicaties werd onthaald met lovende woorden als ‘Hard to classify and even harder not to love’ (Uncut), en ‘Ambition and self assured daring’ (Mojo).

Voko Gentle gooide hoge ogen in 2017 met de single, Branscombe. Het twee jaar later uitgebrachte debuutalbum, Start Clainging Cymbals deed niet veel en de eind vorig jaar verschenen opvolger, Writhing nog minder.

De band leek het lot beschoren een ‘critics darling’ te worden – goede pers, geen verkopen- tot een van de songs van het Writhing ( kronkelend) album een eigen leven ging leiden. Waarom is niet duidelijk maar DREAD/KTOE dook steeds vaker op in door ons gefrequenteerde playlists. Het duurt even voordat het nummer zijn schoonheid prijsgeeft – en schoonheid is misschien ook niet het goede woord- maar een bijzonder is het zeker, en na herhaalde blootstelling ook bijzonder goed.

De vijf minuten durende album versie – er is sinds kort ook een single mix- begint met een alarmerende synthesizer, die blijft lang doorloeien zelfs als de zang al begonnen is. Die zang, mooi meerstemmig is een van de sterke punten van de popsymfonie die DREAD/TKOE eigenlijk is. Na twee minuten valt er een stevige beat in die de sirene synth naar de achtergrond verdrijft. De spanning stijgt tot part 2 begint, met een mysterieus intermezzo waarin BELL rapt over haar Caribische herkomst. Het nummer eindigt na vijf minuten met een herhaling van het refrein ‘The King Of England’.

DREAD/TKOE lijkt te gaan over het koloniale verleden van Engeland en de sombere toekomst. Brexit? Wees wel gewaarschuwd DREAD/TKOE is een van de normalere nummers op het album.