Ren – Violet’s Tale

We gaan vast klachten krijgen over Violet’s Tale van Ren. Ook zullen er mensen zijn die het nummer het mooist vinden dat ze in lange tijd hebben gehoord. Een tussenweg lijkt niet mogelijk. Het is dan ook een bijzondere track.

Laten we eerste even Ren voorstellen. Ren Gil is een 26 jarige singer-songwriter, producer rapper etc uit Brighton. Er werd bij hem op jonge leeftijd een mysterieuze aandoening ontdekt die later de ziekte van Lyme bleek te zijn, waarschijnlijk als gevolg van een tekenbeet. Het kostte hem vijf jaar van zijn tienerleven. Veroordeeld tot een bestaan in bed begon hij met het maken van muziek. Hij ontwikkelde een eigen stijl die soms overhelt naar hip hop en op andere momenten naar folky pop. Een stamceltransplantatie bracht genezing waardoor Ren zijn leven weer kon oppikken en serieus werk maken van zijn muziek. Het verhaal is ingewikkelder dan dit, maar je begrijpt dat Ren‘s leven tot dusver niet over rozen is gegaan.

Zijn songs met teksten over (zijn) ziekte, isolatie en depressie, en de video’s die hij daarbij maakte met een vriend vinden wereldwijd gehoor. Zijn jongste project is een serie songs over het leven van een aantal jongeren  in een grote stad (Londen). Violet’s Tale is het slotdeel van The Tale Of Jenny & Screech. Het akoestische nummer, dat begint met een flamenco-achtig intro gaat over een meisje dat wordt misbruikt door haar vader en later ook door haar vriend. Ren maakt het verhaal van Violet niet mooier dan het is. Je hoort nooit meer dan een gitaar en zijn indringende voordracht. Ren toont zich een meesterverteller. Het nummer komt hard aan, de video nog harder.  Absolute geen lekker weg luisterend popliedje dus, maar wel een nummer dat je gehoord/gezien moet hebben, al is het maar één keer.