Yeah Yeah Yeahs

Popwarmer: Yeah Yeah Yeahs – Burning

Met het nieuwe album “Cool It Down” in aantocht, release op 30 september, gaat de terugkeer van Yeah Yeah Yeahs vandaag verder met hun nieuwste single ‘Burning’, een door Andrew Wyatt (Miike Snow) geproduceerd nummer dat op de dansvloer is gebaseerd en is opgebouwd met een pianoloop geïnspireerd door ‘Beggin’ van The Four Seasons, het vangt Karen O, overspoeld door het tumult van Los Angeles in 2020 – de branden en rook die de stad overspoelen.

De single ‘Burning’ volgt op het inmiddels al veelprezen “Spitting Off the Edge of the World” feat. Perfume Genius. De band heeft om hun release te vieren twee soon-to-be-legendary shows in New York (op 1 oktober) & L.A. (op 6 oktober) in de planning. Yeah Yeah Yeahs worden tijdens deze shows vergezeld door The Linda Lindas en Japanese Breakfast. Yeah Yeah Yeahs maakte hun officiële terugkeer bekend met de aankondiging van hun vijfde studioalbum, Cool It Down, dat op 30 september zal worden uitgebracht via Secretly Canadian. De 8-track-collectie is een deskundige distillatie van de beste geschenken van de band die je ertoe aanzetten te bewegen, huilen en aandachtig te luisteren en zal ongetwijfeld een mijlpaal in hun catalogus worden.

Karen O schreef over het lied en zei:
“Toen ik 19 was en in de East Village woonde, sleepte een kamergenoot me op een avond het appartement uit voor een spontaan drankje aan de overkant van de straat, ik liet een votiefkaars branden op een plastic yaffa-blok dat in mijn afwezigheid mijn kamer in brand zette Binnen anderhalf uur nadat ik een drankje had gedronken, waren brandweerlieden gekomen en gegaan om het vuur te blussen, ik kwam thuis en ontdekte dat er een natuurramp had plaatsgevonden (in mijn kamer) en dat de meeste van mijn spullen verloren waren gegaan in de vlammen. Alle elektronische goederen waren gesmolten en gesloopt zoals mijn laptop, camera’s enz. Maar vreemd genoeg bleven de items met de meeste sentimentele waarde intact zoals schetsboeken, een favoriete trui met hartjes op de borst en foto’s. Ik had foto’s van mijn ouders in hun jeugd waar het vuur om hen twee heen brandde alsof er een ongrijpbaar krachtveld was dat hen beschermde, veel van dat soort foto’s, waarbij de geliefde onderwerpen op mysterieuze wijze onaangeroerd bleven.

Als de wereld in brand staat, hoop ik dat het meest geliefde beschermd blijft en dat we er alles aan doen om te beschermen wat we het meest koesteren in dit leven. ‘Burning’ is een nummer over dat gevoel, rooksignalen voor de ziel. Smeken om het af te koelen, we doen gewoon het beste binnen ons kunnen weten. Nick en ik gaven een knipoog naar Frankie Valli’s ‘Begging’, met de regel ‘oooh lay your red hand on me baby.’ We hebben in onze tijd veel soulvolle jaren zestig knallers grijs gedraaid, het zat in ons DNA tegen de tijd dat we ‘Burning’ schreven.”