Arctic Monkeys – There’d Better Be A Mirrorball

Laten we eerlijk zijn. Als There’d Better Be A Mirrorball niet van Arctic Monkeys zou zijn, hadden we hem waarschijnlijk niet gedraaid. De nieuwe single is namelijk net zo indie als… eh..Robbie Williams.

Met de nieuwe single laat Arctic Monkeys horen dat de transitie van rockband naar lounge-orkest zo goed als voltooid is. Met zijn tapijt van violen, nachtclubpiano en melancholiek croonende Alex Turner doet There’d Better Be A Mirrorball sterk denken aan een van de ‘lonely lover’ thema-albums van Frank Sinatra.

Je ziet Alex Turner zo zitten in een vrijwel verlaten bar starend in zijn half lege glas terwijl de barman Sinatra’s One More For My Baby op zet ten teken dat het bijna sluitingstijd is. Er zijn precedenten. Roxy Music bijvoorbeeld – Alex Turner’s zang doet hier wel denken aan die van Brian Ferry- dat begon als vooruitstrevende art-rockband en eindige als discoact, of de King zelf die Memphis voor Las Vegas verruilde. Dat There’d Better Be A Mirrorball kwaliteit uitstraalt lijdt geen twijfel.

Fans van Elbow en The National en Sinatra dus zullen Arctic Monkeys nieuwe stijl omarmen. Die van de oude Monkeys verlaten nu de dansvloer.