H.C. McEntire – Rows Of Clover

H.C. (Heather Cecilia) McEntire is een singer-songwriter die opereert op het snijvlak van country en soul. Niet helemaal ons vertrouwde territorium dus. Maar Rows of Clover is te goed en te bijzonder om te laten lopen.

Op haar nieuwe single toont H.C. zich verwant aan Neil Young, muzikaal maar ook emotioneel. En dan bedoelen we de oude Neil van de vroege jaren zeventig en niet de ‘grumpy old man’ van tegenwoordig. Rows Of Clover is een diep gevoelde ode aan H.C.’s overleden viervoeter. Op het graf van haar hond heeft ze  een paar rijen rode klaver geplant. Haar verdriet is bijna tastbaar en als ze er na een paar minuten verbaal niet meer uitkomt laat ze haar gitaar spreken. Het klinkt misschien allemaal wat klef en clichématig om niet te zeggen smartlapperig, maar de oprechtheid van H.C. staat buiten kijf. Net als haar vermogen haar leed te vatten in universele songs.

Nog even iets over de maakster. De 27ste verschijnt Every Acre, het derde soloalbum van de zangeres uit North Carolina. Voor ze solo ging zat H.C. in een band, Mount Moriah waarmee ze een soort southern rock maakte. Ook is H.C. actief op het sessiefront. In de twee jaar tussen haar vorige en dit nieuwe album speelde ze in de band van Angel Olsen. Heather’s is streng christelijk opgevoed, maar zag zich als lesbienne (en punk) gedwongen om afstand te nemen van haar  milieu. Every Acre verschijnt op 27 januari.