Brian Jonestown Massacre

Album Reviews: Brian Jonestown Massacre en Lambchop

Brian Jonestown MassacreBrian Jonestown Massacre – Third World Pyramid (A Recordings/Cargo UK)
Om de gekte van de muziek van Brian Jonestown Massacre uit te leggen, volstaat diens naam: een samentrekking van de vroeg overleden gitarist en Rolling Stones-oprichter Brian Jones en de door sekteleider Jim Jones gestichte nederzetting Jonestown, waar zich in 1974 de collectieve zelfmoord van de volgelingen van de Peoples Temple afspeelde.

Niet alleen trekt de waanzin een spoor door de muziek – van shoegaze-groep naar een neo-psychedelische-rockband met invloeden van folk en bluesrock, raga en elektronica – ook aan de bezetting is geen touw vast te knopen. Oprichter en multi-instrumentalist Anton Newcombe heeft meer dan twintig muzikanten deel uit laten maken van de band, onder wie medeoprichter Matt Hollywood, Peter Hayes (Black Rebel Motorcycle Club), Sune Rose Wagner (The Raveonettes), Bobby Hecksher (The Warlocks) en Matt Tow (The Lovetones). Dan weet je het wel.

Ook Third World Pyramid onderstreept de niet aflatende dynamiek van BJM; negen tracks met oude en nieuwe geluiden, van het melancholieke Good Mourning naar Assignment Song, een cover van Nina Simone. Nog steeds goed gek. Tekst Mania | Cees VisserLambchopLambchop – Flotus (City Slang/Konkurrent)
Het is geen geheim dat Kurt Wagner sinds een tijdje graag mag experimenteren met elektronische hulpmiddelen. Vorig jaar bracht hij met twee ander Lambchop-leden al een goed ontvangen electroplaat uit onder de naam HeCTA, maar nog niet eerder speelde het zo’n grote rol tijdens zijn bekendste uitlaatklep Lambchop.

Eenmaal de smaak te pakken en ook een beetje beïnvloed door de hip-hop muziek van zijn buren schreef hij dit album met niks anders dan een stemvervormer en een drumcomputer. Al zoekt hij op deze wijze naar andere uitersten, is het onmiskenbaar een Lambchop album geworden. Het terzijde staan van je geliefde is het onderliggende thema van For Love Often Turns Us Still, kortweg FLOTUS.

Met een elkaar goed aanvullende mix van synthetische en organische klanken blijft Wagner trouw aan zijn soulvolle benadering. Met oog voor het gewone als wel ongewone, koos men uitgerekend het 18-minuten durende sluitstuk The Hustle als single. Eerlijk is eerlijk, het is een mooi voorbeeld van hoe deze samensmelting tot een meeslepende en prikkelende schoonheid wordt verheven. Tekst Mania | Corné Ooijman

LIVEDATA 09/02/2017 TivoliVredenburg, Utrecht 10/02/2017 De Oosterpoort, Groningen 11/02/2017 Botanique, Brussel